FÜLZÚGÁS ÉS ENYHÍTÉSE

A fülzúgás okai és kezelése

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
I Accept

Mi a fülzúgás?

A fülzúgás (más néven tinnitus) nem más, mint egy nem szűnő csengő vagy zúgó hang a fülben, mely a statisztikák szerint az emberek mintegy 10-15%-át érinti, és az életminőségre gyakorolt hatása igen komoly lehet. Szorongás, depresszió és álmatlanság gyakran társul vele. Ez különösen akkor lehet igaz, ha a fülzúgás ismeretlen eredetű halláscsökkenéssel társul, mely az esetek 90%-ánál jellemző. Meg kell jegyeznünk, hogy a tinnitus kialakulhat a halláscsökkenés következményeként is.

Mi okozza a fülzúgást?

A tinnitust számos tényező előidézheti. A szakértők úgy vélik, hogy a zúgó hang hátterében az a folyamat áll, ahogyan az agy próbál alkalmazkodni a fülben található szőrsejtek károsodásához. A fül érzéksejtjeinek a feladata a hangok elektromos jelekké való átalakítása az agy számára. A szőrsejtek sérülését okozhatja például hosszú távú zajhatás, öregedés, belső fülgyulladás vagy Meniér betegség (amikor a halló- és egyensúlyérzékelő szervekben folyadék gyülemlik fel).

Minden eset egyedi

A tinnitus leggyakrabban zúgó vagy csengő hang a fülben. Mindenki másképp tapasztalja azonban, hiszen lehet akár sercegő, zümmögő vagy sípoló hang is, de lehet halk vagy hangos, kezdődhet fokozatosan vagy hirtelen. A szubjektív tinnitus csak az érintett számára hallható. Az objektív fülzúgás viszont mások által is észlelhető, például az orvos a vizsgált személy fülkagylójába helyezett sztetoszkópon keresztül hallja azt. A következőkben a szubjektív fülzúgás enyhítésére teszünk javaslatokat.

Milyen hatással van a tinnitus a mindennapi életre?

Bármi is álljon a fülzúgás hátterében, a napi tevékenységekre gyakorolt hatása rendszerint jelentős. Néhány érintett képes figyelmen kívül hagyni a tinnitust, és nem hagyja, hogy megkeserítse életét. A legtöbben azonban éjszakánként álmatlanul forgolódnak, mert a fülzúgás ilyenkor sokkal rosszabbnak tűnik. Másrészt, a rossz éjszaki alvás, a kialvatlanság rányomja bélyegét a következő napra, és egyfajta ördögi kört eredményezhet. Általános egészségi állapota megóvása érdekében, azonnal kérjen segítséget és forduljon szakemberhez, amint tartós fülzúgást tapasztal.

Habár a tinnitus nem szűntethető meg teljesen, kisebb életmódbeli változtatásokkal azonban sokkal kezelhetőbbé, elviselhetőbbé tehető.

Kezelési terv – A tinnitus enyhíthető, van remény!

Igen, van remény, hiszen a tinnitus enyhítésére irányuló, szakmai felügyelet alatt zajló kezelési tervek és technológiák képesek enyhíteni azt a stresszt és szorongást, amelyet a fülzúgás hozott az érintett életébe.

Mivel a fülzúgást mindenki másképp éli meg, a megoldásnak is személyre szabottnak kell lennie. Szakértő audiológussal konzultálva, megfelelő egyéni kezelési tervet kell kidolgozni. A kezelési terv célja, egy olyan stratégia kialakítása, mely segít a fülzúgást háttérbe szorítani.

A hang ereje

Bizonyos hangok elterelhetik a tinnitusra összpontosuló figyelmet, ezek lehetnek relaxáló hatásúak, így enyhülést hozhatnak. A kezelési terv részeként a szakember javasolhat hangterápiát, mely magában foglalja a következőket:

Zajgenerátor: alkalmazásával éjszaka hozhat enyhülést a fülzúgással szemben, különféle hangok lejátszásával.

Zene és a természet hangjai: megnyugtató zene és a természet hangjainak hallgatásával csökkenthető a nyugtalanító tinnitus és a csend közötti kontraszt.

Hallókészülékek: a Tinnitus Sound Support™ funkcióval rendelkező Oticon hallókészülékek is segíthetnek, hiszen hangerősítésen felül, egy speciális hangterápiás programot is kínálnak a tinnitus enyhítésére.

A Tinnitus Sound Support™ egy olyan program, mely a BrainHearing™ technológia alapján működik, az Ön egyedi állapotának, a várható és kihívást jelentő szituációknak, és az Ön személyes hallással kapcsolatos elvárásainak megfelelően. Ez a személyre szabható, rugalmas megközelítés a megkönnyebbülés lehetőségét nyújtja a fülzúgástól szenvedők számára. A Tinnitus Sound Support™ funkció elérhető az Alta2 Pro Ti, Nera2 Pro Ti és Ria2 Pro Ti hallókészülékekben.
A hangterápia során alkalmazott hagyományos szélessávú hangok például a fehér vagy rózsaszín zaj. Az Oticon bővítette a hangok választékát, és a jól ismert szélessávú zajokon felül három óceán hangot is kínál a Nera2 Pro Ti készülékekben. Ezek a természeti hangok dinamikusak, még megnyugtatóbbak, és igazán ígéretesnek mutatkoznak a fülzúgás okozta kellemetlenségek csökkentésében.

Kutatás bizonyítja, hogy a sikeres hangterápia feltétele olyan gyógyító hatású hangok alkalmazása, melyekre az érintett pozitívan reagál. Az agy működése senkinél sem egyforma, néhány páciensnek dinamikus hangokra van szüksége, míg egyeseknek egy különleges hangélmény hozza meg a sikert. Ezért van szükség többféle hangmegoldásra. Most tehát egy új megnyugtató hangot kínálunk a fülzúgástól szenvedők részére, mint egy alternatív megoldást a hagyományos választási lehetőségek mellett.

Életmódváltás

Az életmódváltás segíthet megváltoztatni a fülzúgáshoz való viszonyulást.

Relaxációs és koncentrációs gyakorlatok: segíthetnek csökkenteni a fülzúgás intenzitását. A jóga és a meditálás enyhülést hozhat, különösen ha szakember irányítása alatt történik.

Diéta és testmozgás: az egészséges étrend és testmozgás szintén pozitív hatású lehet.

Hallásvédelem: védjük fülünket az erős zajok ellen hallásvédő eszközök használatával, illetve zenehallgatás során a hangerő mérséklésével.

Pozitív gondolkodás: a negatív vagy indulatos érzelmek fokozhatják a fülzúgás érzetét. Koncentráljunk azokra a dolgokra, amik boldoggá tesznek.

Pihentető alvás: vigyünk rendszert az alvási szokásokba, törekedjünk arra, lehetőleg mindig ugyanabban az időpontban aludjunk. Lefekvés előtt kerüljük a bőséges étkezést, alkohol- és koffeinfogyasztást, valamint a megerőltető testedzést.

Lélegezzen fel még ma!

Az első lépés a tinnitus hatékony kezeléséhez, ha egy audiológus szakemberrel megvizsgáltatja hallását. Higgye el, hogy van remény! Fülzúgásának megértését, hallása átfogó vizsgálatát követően audiológusával együttműködve képes lesz meghatározni azokat a célokat, melyeket el szeretne érni, és együtt felállíthatnak egy Önre szabott kezelési tervet. Fontos tudnia, hogy létezik orvosi kezelés, mely enyhülést hozhat! Amint megtanulja, hogyan veheti át az irányítást a fülzúgás fölött, megteszi az első lépést a remény visszanyerése és egészsége megóvása felé.

Oticon viszonteladók